کرمانشاه

شهر کرند غرب
شهر کرند غرب مرکز شهرستان دالاهو و از توابع استان کرمانشاهان است. اکثریت مردم دارای آیین اهل حق بوده و جمعیت این شهر بنا بر سرشماری سال ۱۳۸۵ مرکز آمار ایران، برابر ۷٬۹۷۲ نفر بودهاست.

غار قوری قلعه
غار قوری قلعه، بزرگترین غار آبی آسیا است و در استان کرمانشاه قرار گرفته است این غار در ۲۵ کیلومتری شهر روانسر و در کنار جاده روانسر – پاوه و مجاور روستایی به همین نام قرار دارد. دیرینگی آن به ۶۵ میلیون سال میرسد و تنها ۳۰ سال از شناسایی آن میگذرد و به عنوان یکی از 7 اثر طبیعی ملی ایران، به ثبت رسیدهاست. در سال ۱۳۵۵ یک گروه از غارشناسان انگلیسی و در سال ۱۳۵۶ و نیز گروه دیگری از غارنوردان فرانسوی موفق به کشف کامل این اثر شدند. این اثر طبیعی دارای تالارهای زیبا در ۱۴۰۰ متری و ۵۰۰ متری به نامهای تالار مریم، تالار کوهان شتر، تالار مسیر برزخ، تالار بلور و تالار عروس میباشد که یکی از زیباترین جاذبههای دیدنی شهرستان روانسر است.

غار کاوات
غار کاوات بر سر راه کرمانشاه – پاوه و در منطقه اورامان واقع است. غار کاوات از جمله غارهاي ديدني و معروف استانهاي کرمانشاه و کردستان است که در سلسله جبال «شاهو» در شمال درة با صفاي «قوري قلعه» از توابع جوانرود واقع شده است. دهانة غار در ارتفاع 1660 متري از سطح دريا قرار دارد و ابعاد آن 8×15 متر است که با شيب تندي، يک محوطة بزرگ به طول و عرض 70×115 و ارتفاع تقريبي 61 تا 80 متر را تشکيل ميدهد. در انتهاي اين محوطة بزرگ، شاخة اصلي غار، با دهانة کوچکتري شروع شده و از قسمت چپ شاخة اصلي، نهر کوچکي به اعماق سنگها فرو ميريزد. پس از 40 متر پيشروي، برکة آبي به طول 15 متر و عمق 70 سانتيمتر وجود دارد که در بعضي جاها، عمق آن به 5/1 متر ميرسد. در اين قسمت، غار به دو شاخه تقسيم ميشود. شاخة سمت چپ، بيش از 8 متر عمق ندارد، ولي شاخة سمت راست حفره و مخزن آب زيرزميني دارد. پس از گذشتن از اين آب، برکة آب ديگري وجود دارد که 60 متر طول و 20 متر عرض دارد و سقف آن در انتهاي آب محو ميشود.

روستای سررود علیا
سررود علیا، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان جوانرود در استان کرمانشاه است.بعد از گذشتن از روستای بیاشوش به روستای سررود علیا می رسیم . روستایی با طبیعت زیبا و دیدنی . اغلب مسافران و گردشگرانی که به جوانرود می آیند حتما از روستای سررود علیا می گذرند . آقای الهیاری دهیار روستای سررودعلیا است . این روستا دارای چشمه ای پر آب و زیبا می باشد که از آب کوه های شاهو می باشد . آب این چشمه , آب بسیاری از روستاهای اطراف را تامین می کند .

روستای شروینه
منطقه گردشگری شروینه یکی از ۵۰ منطقه نمونه گردشگری استان کرمانشاه می باشد که در ۱۷ کیلومتری شهر جوانرود واقع شده است.شهرستان جوانرود شامل دو بخش اصلی می باشد که یکی از بخش ها از روستاهای ده سرخ و علی آباد شروع و تا روستای کانی سالار در ۲۵ کیلومتری نوارمرزی با کشور عراق ادامه می یابد و بخش دیگری بخش شروینه یا کلاشی می باشد که برای همه مردم اورامانات نامی آشنا و قدیمی است که از زمان های دور مثل یک شهر بزرگ رونقی داشته است اما امروزه دارای جمعیتی در حدود ۱۵۰۰ نفر نیز می باشد.كردی سورانی گویش مردم مهمان نواز روستاهای منطقه شروینه و باغداری، كشاورزی و دامپروری نیز شغل مردم این منطقه است وجود باغهای متعدد و چشمههای پرآب خروشان در این منطقه، دل هر بینندهای را میرباید. ارتفاعات زیبا و كوهستانی بودن منطقه به همراه پوشش گیاهی متنوع از دیگر ویژگیهایی است كه میتواند ساعات خوشی رابرای گردشگران رقم بزند. وجود حوضچههای پرورش ماهی در این منطقه بر دیگر جاذبه های گردشگری شروینه افزوده است به گونه ای که طعم ماهی کباب شروینه در فضای طبیعی و خبال انگیز آن برای گردشگران و طبیعت دوستان فراموش نشدنی خواهد شد.از همه مهمتر برخورد خوب و مهمان پذیری اهالی منطقه در برابر گردشگران و بازدید کنندگان باعث ورود سیر عظیمی از گردشگران در طول سال به این منطقه می باشد.

روستای چشمه میران
روستای چشمه میران شهرستان جوانرود از توابع بخش مرکزی این شهرستان و یکی از مناطق دیدنی شهرستان جوانرود است که دارای مناظر دیدنی است و برای گردشگران با حسی متفاوت همراه است .

روستای حوری آباد
روستای حوری آباد در استان کرمانشاه در مسیر جاده جوانرود به چشمه میران و نزدیک به بیلایی که یکی از مناطق گردشگری شهرستان جوانرود است بوده و این منطقه به واسطه نزدیکی به شاهو و داشتن مناظر زیبا و فضای کافی در حاشیه های جاده روستا و مناظر زیبای طبیعی و دامنه ای خود روزانه پذیرای گردشگران مختلف بخصوص مردم بومی شهرستان جوانرود می باشد .

روستای بیاشوش
روستای بیاشوش در فاصله 7كیلومتری ازشمال شرق شهرستان جوانرود استان کرمانشاه قراردارد .ازشمال به كوهستان شاهو و ازجنوب به روستاهای كلی و تركبان و ازشرق به شهرستان روانسر و از غرب به روستاهای ده لیلی و پلنگانه امتداد دارد

روستای دروله
درولهٔ روستایی قشلاقی طائفه امامی از دهستان کلاشی از توابع بخش کلاشی شهرستان جوانرود در استان کرمانشاه ایران است. دروله منطقه صفر مرزیست که با رودخانه سیروان از کشور عراق جدا شده است.

شهر سومار
سومار یکی از شهرهای شهرستان قصر شیرین در استان کرمانشاه میباشد. سوﻣﺎر ﺷﻬﺮی ﻣﺮزﯼ اﺳﺖ کﻪ در ﻣیﺎن درﻩاﯼ میان بلندیهای ﺳﺎرات، ﭼﻐﺎاﻣﺎن و اردوﺑﺎن ﻗﺮار دارد. بلندیهای ﻣﺮزﯼ ﮔیﺴکﻪ و کﻬﻨﻪرﯾﮓ همچون دﯾﻮار ﺑﻠﻨﺪﯼ در ﻏﺮب ﺷﻬﺮ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪاﺳﺖ.

قصرشیرین
قصر شيرين از شهرهاي بسيار قديمي ايران مي باشد. بناي اين شهر به خسرو پرويز ساساني منسوب است، اين شهر در عصر هخامنشيان نيز آباد بوده است. در اطراف شهر فعلي، ويرانههاي قصر شيرين كهنه باقي مانده كه گفته ميشود در زمان سلطنت خسرو پرويز، باغي وسيع با قصرهاي دلپذير و فرح انگيز بود و قصر زمستاني محبوبه او شيرين نيز درآن قرارداشته است.

کاخ خسرو
در حاشيه شمالي شهر كنوني قصرشيرين و در نزديكي آتشكده چهار قابي، ويرانههاي قصر خسرو پرويز ديده ميشود. اين بنا در جهت شرقي ـ غربي و به ابعاد 98*285 متر بر روي مصطبهاي به ارتفاع هشت متر ساخته شده است.

منطقه حفاظت شده جنگلی قلاجه
این منطقه در حدّفاصل شهرستانهای گیلان غرب و اسلامآباد غرب قرار دارد. مساحت این منطقه 42607 هکتار است و از سال 1378 خورشیدی به عنوان منطقه حفاظت شده معرفی شد. منطقه حفاظت شده قلاجه از نظر توپوگرافی وضعیت کوهستانی دارد. میانگین دمای سالانه آن 13 درجه سانتیگراد و میانگین بارش سالانه این منطقه 500 میلیمتر است و از اقلیمهای نیمه خشک و معتدل برخوردار است. وجود جنگلهای وسیع و باارزش بلوط ایرانی، از ویژگیهای بارز این منطقه محسوب میشود. از دیگر گونههای گیاهی این منطقه زبان گنجشک، گلابی وحشی، بادام کوهی، شیرین بیان، انواع گندمیان، زالزالک، بنه و کیکم است. جانورانی که در این منطقه زندگی میکنند عبارتند از بز، پازن، پلنگ، تشی، گربه جنگلی، خرگوش، کفتار، شغال، گرگ، روباه، خرس قهوهای، خوک، کبک، انواع عقاب، دلیجه، یله مار، گرزه مار و مار کوتوله پارسی. در تابستان سال 1391 خورشیدی دو رأس گوزن زرد جهت احیای این گونه جانوری در معرض انقراض، از منطقه حفاظت شده دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد به منطقه حفاظت شده قلاجه انتقال یافتن

گوردخمه گلین
در منطقه ای به نام گلین در شهرستان گیلانغرب گوردخمه ای وجود دارد که اثری به جای مانده از گذشتگان است . گوردخمه گلین یا همان گوردخمه دیره در فاصله بیست و چهار کیلومتری جاده سرپل ذهاب به طرف دیره ، در نزدیکی روستای گلین در استان کرمانشاه قرار دارد .

سراب مورت
سراب مورت و محوطهی تاریخی آن ، اصلیترین جاذبهی گردشگری شهرستان گیلانغرب است. محوطهی تاریخی سراب مورت در پنج کیلومتری شرق شهرستان گیلانغرب در استان کرمانشاه و در حاشیهی روستای سراب قرار گرفته است

روستای انجاورود گلین
انجاورود گلین روستایی است بسیار زیبا , دیدنی و گردشگر پذیر . این منطقه از توابع بخش مرکزی گیلانغرب در استان کرمانشاه است که در فاصله 33 کیلومتری گیلانغرب و در فاصله 215 کیلومتری از کرمانشاه قرار دارد .

روستای نسار دیره
نساردیره روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان گیلانغرب در استان کرمانشاه است .«نسار دیره»؛ روستایی است در بیست کیلومتری گیلانغرب و پنجاه کیلومتری مرز عراق؛ در نزدیکی ارتفاعات بازیدراز. ارتفاعاتی که صدام فتح آن را، کلید فتح خرمشهر میدانست.این روستا در دهستان دیره قرار دارد ، جمعیت آن 841 نفر و دارای 204خانوار است. روستای نساردیره یکی از روستاهای دیدنی و جالب دشت دیره است .

روستای اله مراد گلین
روستای اله مراد گلین از توابع بخش مرکزی گیلان غرب استان کرمانشاه در فاصله ۳۳کیلومتری شهرستان گیلان غرب در مسیر جاده گیلان غرب – سرپل ذهاب، همجوار دشت زیبا با شالیزارهای پهناور دیره واقع شده است. گلین دره ای پوشیده از درختـان گوناگون با اناری معروف و رودی همیشه خروشان است که کیلومترها زیبایی و لطافت را به گردشگران و مهمانان خود هدیه می کند .

روستای باسکله در انبار
سرمست، یکی از شهرهای، استان کرمانشاه در غرب ایران است. این شهر، مرکز بخش گواور، شهرستان گیلانغرب است. شهرستان گیلانغرب ،واقع در جنوب غرب، استان کرمانشاه و شمال غرب استان ایلام است.

روستای جليلوند
روستای جیله ون به فاصله ۳۵ کیلومتری از مرکز شهرستان اسلام آبادغرب وجزء حومه شمالی شهرستان می باشد و با روستاهای ولکه ونَ برزهَ چفتهَ چشمه هلنگ و روستای چنگر همسایه است تیره جیله ون یکی از تیره های ایل بزرگ سنجابی محسوب میشود که در حدود چهارصدو پنجا سال پیش از پشتکوه لرستان به این منطقه مهاجرت نمودند با احتساب مردم مهاجر این روستا که به شهر کوچ کردند جمعیت روستا بالغ بر ۱۵۰ خانوار و حدود ۷۵۰ نفر جمعیت می باشد که بیشتر این جمعیت هم اکنون در اسلام آبادغرب ساکن هستند.دین تمام مردم روستا یارستان و خاموشی هست اقتصاد اکثر مردم بر پایه کشاورزی ودامپروری است بر اساس وجود آثار تاریخی که شامل محوطه و تپه باستانی وقبرستان نشان ار قدمت تاریخی این منطقه را دارد تنوع آثار تاریخی منطقه از دوران غار نشینی و عصر سنگ تا دوران تاریخی و معاصر زندگی بدون وقفه وپی درپی در این روستا را نشان می دهد خاندانهای زیادی در این روستا وجود دارد که می توان از خاندانهای علی یاری-شهریاری ( در اصل یکی هستند) – عزیزی- کرمی- صالحی- نوری-علی مرادی – امینی- علی محمدی را نام برد.