اقتصاد

تحویل حجمی آب به کشاورزان، واجب معطل مانده/ بدون اجرای تحویل حجمی، برنامه ریزی برای مصرف آب دشوار می‌شود

تحویل حجمی آب به کشاورزان، واجب معطل مانده/ بدون اجرای تحویل حجمی، برنامه ریزی برای مصرف آب دشوار می‌شود

به گزارش کا 118 در این میان مسئولان و کارشناسان، بخش کشاورزی را مهم‌ترین بخش مصرف کننده آب معرفی می کنند اما در مورد میزان مصرف آب توسط بخش کشاورزی اختلاف نظر وجود دارد؛ به طوری که وزارت نیرو و بخشی از کارشناسان، گاهی سهم بخش کشاورزی را گاه تا 95 درصد و بیشتر عنوان می‌کنند اما بخش کشاورزی این میزان از مصرف آب را قبول ندارد و البته که برای آن دلایلی نیز دارد.

وزارت جهاد کشاورزی و فعالان بخش کشاورزی از جمله دلایلی که مطرح می‌کنند، این است که تحویل آب به بهره‌برداران بخش کشاورزی به صورت حجمی انجام نمی‌شود تا بتوان برآورد درستی از میزان آب مصرفی در این  بخش ارائه داد و از طرفی بتوان مدیریت مناسب تری به مصرف آب کشاورزی اعمال نمود.

البته موضوع تحویل حجمی آب در برنامه‌های مختلف توسعه نیز دیده شده و جزو وظایف وزارت نیرو بوده که اجرا نشده است.

تحویل حجمی آب

به گزارش کا 118، صفدر نیازی شهرکی، معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در این مورد می گوید: یکی از مسائلی که در بخش کشاورزی بلاتکلیف مانده، موضوع تحویل حجمی آب به کشاورزان و بهره‌برداردان است و اگر بخواهیم الگوی کشت را اجرا کنیم و برآورد درستی از راندمان آب داشته باشیم، لازم است که موضوع تحویل حجمی آب به کشاورزان را به صورت جدی دنبال کنیم.

وی می‌گوید: در برنامه های دوم تا ششم توسعه و همچنین در قوانین بهره‌وری، مکررا به این موضوع اشاره شده که وزارت نیرو باید نسبت به تحویل حجمی آب به کشاورزان اقدام نماید و تا زمانی که این اتفاق نیفتد، عملا پرداختن به بخش زیادی از چالش‌های آب، محل چندانی نخواهد داشت و باید سعی کنیم که موضوع تحویل حجمی آب به کشاورزان اجرایی شود تا بتوان برنامه‌ریزی مناسبی برای مصرف آب در بخش کشاورزی ارائه کرد.

3

 

تامین 56 درصد آب بخش کشاورزی از چاه ها

نیازی در این مورد توضیح می دهد: حدود 56 درصد آب مصرفی در بخش کشاورزی از چاه‌ها تامین می‌شود که وضعیت مالکیت آنها مشخص است و عملا نیاز چندانی به حضور و همراهی تشکل‌ها نیست؛ البته موضوع تحویل حجمی در برخی استان‌ها در مورد چاه‌ها انجام شده است. مثلا در استان‌هایی مانند: خراسان رضوی و خراسان جنوبی تقریبا برای 90 درصد از چاه‌های آب انجام شده و نشان می‌دهد که امکان اجرای آن فراهم‌ است و وزارت نیرو باید درمورد عدم اجرای این مورد پاسخگو باشند.

سدها و شبکه‌های آبیاری

وی همچنین در مورد آب کشاورزی که از سدها و شبکه‌های آبیاری تامین می‌شود نیز گفت: حدود 3 میلیارد متر مکعب آب از طریق سدها برای اراضی زراعی تامین می‌شود که در این مورد نیز سدها و خروجی آنها مشخص است و می توان موضوع تحویل حجمی آب در این مورد را نیز انجام داد.

نیازی افزود: به هر صورت باید آب را به‎صورت حجمی سر مزرعه به بهره‎ بردار تحویل داد تا به این شکل بتوان مدیریت مناسب‎ تری بر آب مصرفی در بخش کشاورزی اعمال نمود.

پیگیری وزارت جهاد کشاورزی

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: این موضوع را وزارتخانه جهاد کشاورزی طی جلسات متعددی که با همکاران وزارت نیرو داشته‌ مطرح کرده اما قطعا وزارت نیرو هم برای اجرای این طرح با چالش هایی مانند کمبود بودجه و… مواجه است که باید آنها را مد نظر داشت؛ همکاری تشکل ها و نظام های بهره‌برداری، تعاونی های آب بران و… نیز در این میان اهمیت دارد.

نیازی گفت: در کل یکی از مهم‎ ترین دغدغه‎ های وزارت جهادکشاورزی برای تامین آب، تحویل حجمی آب به کشاورزان توسط وزارت نیرو است که اگر این اتفاق بیفتد بخش کشاورزی نیز نسبت به آب مصرفی پاسخگوتر خواهد بود.

 

 

انتهای پیام/

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا