مهمانان کوچک حرم رضوی که با غم حسین(ع) همراه شدند
کا 118/خراسان رضوی در حرم مطهر رضوی در رواقی که مختص کودکان است عطر عزاداری سیدالشهدا(ع) میپیچد. برای بازدید رواق کودک راهی حرم میشوم. رواق سیاهپوش شده است و تماشای عزاداری کودکان حال و هوای عجیبی دارد و مرا به دوران کودکیام میبرد.
رواق فضای بزرگی دارد. سمت چپ فضایی برای بازی بچهها فراهم است. سمت راست فضایی برای اجرای نمایش عروسکی، قصهگویی و پردهخوانی است. در رواق راه میروم و به دیوارهایی که همه نام حسین(ع) را گرفتهاند، نگاه میکنم. به سمت دیگر رواق میروم. حیاط کوچکی به رواق متصل است. فضای این حیاط کوچک مختص کودکانی است که به این رواق میآیند. حیاط باغچههای کوچکی دارد و چند کبوتر لبه باغچهها و کف حیاط نشستهاند.
کودمان وارد رواق میشوند. مربی با گرمی از آنها استقبال میکند. اشتیاق را در چهرهشان میبینم. بچهها به دیوارها و پرچمها نگاه میکنند. نگاه بچهها خالصانه است و پاکیشان را از چشمانشان میشود، دید.
صلوات خاصه را گروه سرود هیات کبوتران میخوانند. مداح نوجوانی روضه میخواند و مداحی میکند. این هیات کودکان است و به بچهها سپرده شده است. بچهها مقابل خیمه نشستهاند؛ دستهایشان را آرام بالا میبرند و به سینه میکوبند. کوچکترها به اطراف نگاه و تلاش میکنند کاری را که بزرگترها انجام میدهند، تکرار کنند.
حجتالاسلام علی پایاب، مدیر پایگاههای تبلیغی و معرفتی آستان قدس رضوی، در گفتوگو با کا 118 در خصوص برنامههای دهه اول محرم این رواق اظهار کرد: همه ما از کودکی محب و شیفته سیدالشهدا(ع) شدهایم و ضروری است این سنت حسنه را برای کودکان امروز نیز اجرا کنیم؛ به همین دلیل همزمان با ماه محرم برای اولین بار در حرم مطهر رضوی مراسم عزاداری ویژه کودکان به نام «هیات کبوتران» در رواق کودک اجرا میشود.
وی افزود: در این ماه میتوان بسیاری از اشکالات شخصیتی و تربیتی کودکان را اصلاح کرد. به بهانه این ماه در هیات کبوترانه مربیان در قالبهای قصهگویی و پردهخوانی مزامینی چون فداکاری، ظلمستیزی و یاری مظلومان به کودکان منتقل میشود و مربیان آنها را با نماز و دعا آشنا میکنند.
وی بیان کرد: پردهخوانی نوعی نمایش مذهبی ایرانی است که در آن با استفاده از تصویرهایِ منقوش بر پرده داستان مصائب و رشادتهای اصحاب و یاران امام حسین(ع) با کلام آهنگین برای کودکان روایت میشود. یکی از بهترین روشها برای آشنا کردن کودکان با ایام محرم و وقایعی که در این ماه اتفاق افتاده، رنگآمیزی نقاشیهایی با این موضوع است که این نقاشیها نیز در اختیار کوکان قرار میگیرد.
چهارپایهخوانی، آیینی سنتی که کودکان احیا کردند
مدیر پایگاههای تبلیغی و معرفتی آستان قدس رضوی تصریح کرد: یکی دیگر از برنامههای این رواق چهارپایهخوانی است که یکی از آیینهای سنتی عزاداری است. چند سال پیش محمود کریمی، مداح معروف، این آیین را در تهران احیا کرد و مقام معظم رهبری نیز در سخنرانی خود بر احیای این آیین تاکید کردند.
وی با تاکید بر خاص بودن این برنامه در سطح کشور گفت: برنامه رواق کودک از چند جهت خاص است. اول اینکه این رواق اختصاص به کودکان داشته و در حرم مطهر امام رضا(ع) قرار دارد. همچنین هیات فعال در این رواق هیات کودکان است و مداح کودک یا نوجوان مراسم را اجرا میکند.
پایاب بیان کرد: برگزاری مسابقه یکی دیگر از برنامههای این رواق است و در انتها به بچهها بستههای فرهنگی و کاربرگ نقاشی اهدا میشود. از بچهها با صبحانه متبرک حرم مطهر پذیرایی میشود. این مراسم هر روز صبح از ساعت هشت تا ۱۰ برگزار میشود و برای شرکت در آن ثبت نام ضروری است.
رواقی برای آموزش کودکان
زهره سویزی، یکی از مربیان رواق کودک در ادامه با بیان اینکه هدف ما آشنایی بچهها با واقعه عاشورا و امام حسین(ع) است، اظهار کرد: بچهها استقبال خوبی از برنامهها دارند. هدف ما از برگزاری تمام برنامهها مانند پردهخوانی، نمایش عروسکی و قصهگویی آشنایی بچهها با واقعه کربلاست.
وی در خصوص برنامههای این رواق در روزهای عادی سال گفت: این رواق مخصوص کودکان پنج تا ۹ سال بوده و از چند قسمت پازل، آداب زیارت، رنگانگشتی و مسابقات گروهی تشکیل شده است. جنگل قصهگویی و خانه مادربزرگ بخشهای دیگر رواق است. در خانه مادربزرگ برای بچهها نمایش عروسکی اجرا میشود. مربیهایی که در رواق همراه بچهها هستند، مربیان پایگاه کودک هستند و آموزشهای قرآنی را گذراندهاند.
سویزی در خصوص نمایش عروسکی افزود: عروسکها یک خانواده شامل پدر، مادر، دختر و پسر خانواده است. در این رواق نمایشهایی که اجرا میشود، با توجه به مناسبتهاست. این قصهها و نمایشها را کارگروه محتوا آماده میکند و ما در این رواق آن را برای کودکان اجرا میکنیم. محتوای نمایشها اغلب اخلاقی است و در مناسبتهای خاص به همان مناسبت پرداخته میشود.
وی بیان کرد: در بخش آداب زیارت کتاب گل یاس به بچهها آموزش داده میشود و مربی با توجه به بازه سنی بچههایی که به رواق آمدهاند، محتوای کتاب را آموزش میدهد. ابتدا شخصیت امام رضا(ع) و سپس آدابی چون وضو، اذن دخول، دعا خواندن و زیارت کردن به بچهها معرفی میشود. معرفی نقارهخانه و صلوات خاصه نیز از آموزشهای این بخش است.
سویزی تصریح کرد: کودکان که وارد رواق میشوند، به گروههای مجزا تقسیم میشوند و هر گروه همراه یک مربی از مسیری مشخص به تمام بخشهای رواق سر میزند. از جایی که کبوترانه از گذشته در حرم برگزار میشد، خانوادهها خودشان پیگیر اجرای این برنامه هستند. بچهها نیز علاقه خاصی به این رواق دارند و برخی از کودکان حاضر نیستند آن را ترک کنند. کودکانی بودهاند که بارها به رواق آمدند و با اشتیاق در بخشهایی مانند آداب زیارت سوالات مربی را پاسخ دادند. در مجموع بچهها بیشتر به بخش نمایش، کاردستی و بازی علاقه دارند.
انتهای پیام